Szemcseszórás, felületkezelés – Hogyan zajlik?

Homokszórás – Hogyan zajlik?

Napjainkban a legelterjedtebb homokszórás technológia a sűrített levegős homokszórás. Ebben a helyzetben, egy magas nyomású kompresszor alkalmazásával juttatjuk a szemcséket a tisztítandó felületre. A homok, egy hermetikusan lezárt tartályban van tárolva, ahonnan a kompresszor segítségével keltett vákuumhatás kiszívja, ezt követően pedig egy szórópisztoly segítségével kijuttatja a kezelt felületre. A szórópisztoly szórófeje egy speciális, rendkívüli módon kemény kerámia anyagból készül, hogy ellenálljon a szóróanyag koptató hatásának.

Kisebb tárgyak esetében a homokszórás Fót területén egy szóró szekrényben vagy szóró kamrában zajlik. Ez azért lényeges, hogy a homokszórás folyamatunk során a levegőbe kerülő szóróanyag és a kezelt felületről levált anyagi részecskék ne kerülhessenek bele a levegőbe. Ebből adódik az is, hogy a homokszórás egyáltalán nem egy veszélytelen eljárás, ugyanis a részecskék belélegzése súlyos betegségekhez, esetleg akár szilikózishoz vezethet. Abban az esetben, ha a kezelendő tárgy mérete nem teszi lehetővé a kamrában vagy szekrényben történő homokszórás folyamatát, akkor speciális védőfelszerelés viselése szükséges a homokfúvás során.

Szemcseszórás

szemcseszórás egy olyan technológiai eljárás, amelynek folyamán nagy nyomású levegővel anyagszemcséket kevernek, és ezzel a szemcsesugárral szórják a munkadarabot.

szemcseszórás alkalmas a korrodált felületek tisztítására, festés, porfestés, továbbá más felületkezelések előkészítésére. A kezelendő anyag minősége határozza meg a szemcseszórás maximális sebességét, továbbá a szemcseanyag minőségét és a nagyságát is.

szemcseszórás zárt technológiája elsősorban rozsdátlanításra, régebbi festékek eltávolítására, és tisztításra használható módszer. A különböző méretű munkadarabok anyaga lehet akár fém, fa, műanyag, plexi, üveg vagy kerámia. A szemcseszórás folyamán könnyedén eltávolíthatjuk a rajtuk lévő szennyeződéseket, ennek köszönhetően a felület fém esetében fém tiszta lesz, és a fém visszanyeri eredeti állapotát, színét.

szemcseszórás Budapest szolgáltatásunk által előkészített munkadarabok tisztasága, egyenletessége, felületi érdessége nagyban befolyásolja a később alkalmazott felületkezelési folyamatok tartósságát.

Homokfúvás, felületkezelés – Mikor alkalmazható?

Az általánosan elterjedt nézet alapján, olyan helyzetekben alkalmazható a homokfúvás, amikor a fémfelületeket meg szeretnénk tisztítani a rozsdától, festékmaradványoktól és más szennyeződésektől. Az igazság az, hogy a legtöbb helyzetben emiatt fordulunk a homokfúvás technológiához, pedig rengeteg más területen is alkalmazható. Említettük, hogy a homokfúvás Budapest szolgáltatásunk során egy durva felület finomabbá tehető és ez megfordítva is igaz!

homokfúvás vagy szemcseszórás során a felület finomságát befolyásolja az alkalmazott szemcseméret, a szóróanyag keménysége a munkadarab anyagához viszonyítva, a behatási idő, továbbá a szóróanyagot kijuttató levegő nyomása is. Mindezekhez összességében a paramétereknek a pontos beállítása szükséges ahhoz, hogy az alkalmazási területnek és az igényeknek megfelelő felületet alakíthassunk ki a homokfúvás Dunakeszi folyamatának a segítségével.

homokfúvás alkalmazása esetében számolni kell azzal, hogy a kezelt felület vékonyabb lesz. Egy átlagos homokfúvás Fót munka folyamán a kezelt felület réteg vastagsága lényegesen csökken, de ez az esetek túlnyomó többségében nem okoz gondot, ugyanis a munkadarab alapvető geometriai jellemzői csak nagyon kis mértékben változnak.

Felülettisztítás – Előnyei

 A felülettisztítás és felületkezelés előnye, hogy nem alkalmazunk vegyi anyagokat. Ezáltal pedig elkerülhető az anyagok kémiai reakcióba lépése a kezelt felület anyagával, például egy alufelni esetében. A felülettisztítás Fót szolgáltatásunk segítségével egy teljesen fém tiszta felületet érhetünk el. Ez elengedhetetlen porfestés, galvanizálás és más felület kezelési technológia megkezdése előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük