Szemcseszórás és homokfúvás

A szemcseszórás vagy más néven homokfúvás technológiája szinte a legrégebbi szemcseszórásos és felületkezelés eljárások egyike, amely nem is annyira régen váltotta fel az igen fárasztó, fizikailag kivitelezett tisztítást, és lassú kézi csiszolást. A szemcseszórás technológia megjelenése roppant módon felgyorsította a különböző felületek tisztításának a kivitelezését.

Felületkezelés és felülettisztítás

Legfőképpen épületek, kőházak, kerítések, síremlékek, és egyéb restaurálási munkálatok elvégzése során alkalmazzák ezeket a folyamatokat. A homokfúvás a hatékonyságának köszönhetően rengeteg helyen kiszorította a magasnyomású vízalapú tisztítást és vegyszeres eljárás folyamatait is. Nem csupán a mechanikailag kifejtett hatékonyságával, de a felület alakjának lekövethetőségéből adódóan is hatékonyabb eljárást biztosít, ezáltal apróbb résekbe, nehezen hozzáférhető helyekre is könnyű megoldást nyújt a szemcseszórás. Régebben legfőképpen ipari méretekben alkalmazták ezt a technológiát, napjainkban azonban elterjedtek az ezzel foglalkozó kisebb homokszórás folyamatát végző vállalkozók is, akik már akár kisebb megrendelések teljesítésére is felkereshetők. A homokfúvás alkalmazásával eltávolítható szinte az összes létező felületi szennyeződés, például a rozsda, festék, graffiti, vízkő, malter, időjárás okozta, és más szennyeződések is.

Homokfúvás, szemcseszórás jelentősége

Egy nagy teljesítménnyel rendelkező kompresszor által biztosított levegőmennyiség, a nagy nyomás segítségével juttatja a homokot egy tartályból, a szóró tömlőn segítségével a felületre. A hagyományos szórási folyamatok, mint például a homokszórás, a felület koptatásával tisztítanak. Ez hő terhelést jelent az alapfelületnek, amely eredménye a sérülés, vagy deformáció. A nem megfelelően kivitelezett szemcseszórás folyamán a sérülés elkerülhetetlen. Megeshet, hogy a síklemez eldeformálódik, kőburkolat erősen kopik, fa felülete pedig elporlad.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a technológiák kifejezetten alkalmatlanok a karosszéria tisztítás elvégzésére. A nagy nyomással történő szemcseszórás okozta deformációt az előbb említettük. A másik hatalmas probléma az, hogy a lemezek között, és résekben visszamarad szóróanyag vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik, ebből adódóan a későbbiekben a fényesre tisztított, lefestett karosszéria rövid időn belül rozsdásodni kezd majd.

Ezeknek a hátrányoknak köszönhetően a homokszórás technológia manapság egy kicsit már háttérbe kiszorul, és egyre inkább felváltja a szemcseszórás és felülettisztítás. Az évtizedek tapasztalatai alapján folyamatosan fejlődő technológia, mára precíz, -pontos vezérlésű berendezéseket, környezetbarát szóróanyag választékot és költséghatékony munkavégzést biztosít.

A homokszórás jellegéből adódóan természetesen folyamatosan alkalmazzák, és használható sérülésre nem érzékeny, robusztus felületek felülettisztítására, mint esetleg az acélszerkezetek és vasszerkezetek, beton, terméskő vagy öntvény.

Szemcseszórás, homokfúvás és felülettisztítás kedvező árak mellett!

Hívjon minket bizalommal!